Moederdag

Een bijzondere moederdag dit jaar.

De eerste moederdag zonder mijn moeder.

De eerste moederdag met een ‘M’ in mijn paspoort.

Heel vaak krijg ik de vraag hoe mijn kinderen mij nu noemen. En of ze nu twee vaders hebben. Mijn zoon en mijn dochter noemen me gewoon mama en ik heb ze gezegd dat ze me ook altijd mama mogen blijven noemen, want ik ben hun moeder en ik zal dat ook altijd blijven.

Klinkt misschien vreemd, moeder én man, maar zo is het gewoon. Ik heb ze gebaard en ik zal altijd hun moeder zijn. Ze hebben één moeder en één vader en dat blijft dus zo.

Het is nog niet voorgmoederdag 2015ekomen, maar ik kan me voorstellen dat ze op een gegeven moment, als ik echt helemaal passabel ben, ze me in het openbaar bij mijn voornaam noemen of zo, dan hoeft er ook geen uitleg gegeven te worden aan niet bekende omstanders, want dat zou wel een heel gedoe zijn iedere keer. Bovendien hebben zij er als pubers ook geen trek in om op te vallen denk ik zo.

We zullen wel zien. Mij maakt het allemaal niet zoveel uit. Mensen mogen denken wat ze willen. Daarnaast heeft mijn dochter al jaren een bijnaam voor me en als ze die gebruikt zal niemand raar opkijken, die past namelijk ook bij een man. Het regelt zich vanzelf allemaal wel.

Daar vertrouw ik op.

.

.

Advertenties

16 gedachten over “Moederdag

 1. Remco0808

  Dag Rick, ik weet niet of jij de serie “Transparant” hebt gevolgd op NPO 2 (vrijdagavond; VPRO), maar de oudste dochter (al lang volwassen) noemt haar vader (een gepensioneerde professor) die in transitie is ‘mapa’. Vond ik heel leuk gevonden… Bij ons ook de eerste Moederdag zonder moeders. Mijn schoonmoeder is vorig jaar september overleden, terwijl mijn moeder helaas al 20 (!) jaar geleden is overleden. Fijne (moeder)dag ondanks het gemis van je moeder!!!

  1. Rick Berichtauteur

   Ik heb drie afleveringen gezien inderdaad. Van mij mag alles, de tijd zal het leren; mama, papa, mapa, pama. Jij ook fijne dag, gaat lukken.

 2. jinny

  Mijn kinderen noemen me uit overtuiging mama.
  In het openbaar vaak bij mijn voornaam als we gezamenlijk zijn.
  Ik denk dat dat in iedere situatie anders is, afhankelijk van de karakters en omstandigheden.

  1. Rick Berichtauteur

   Dat is ook prachtig. En inderdaad, iedere situatie is anders, ik laat mijn kinderen daarin beslissen. Dan is het wat mij betreft altijd goed.

 3. iT

  Die kinderen van jou zijn super zoals ik alles volg, dus dat komt goed!
  En deze moederdag…. Wij samen zonder moeders 💚

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s