Het uur T

Na mijn paniekaanval is de rust weer terug gekeerd. Mijn beslissing was simpelweg de juiste; ik doe niets, maar dan ook niets wat niet goed voelt of waar ik niet achter sta, hoe raar dat misschien ook lijkt nadat ik zoveel in gang gezet heb. Ik vond vooral even dat ik het voor mezelf niet kon maken om eventueel te stoppen met mijn transitie. Dat zou toch niet te verteren zijn na alles wat het teweeg gebracht heeft?

Ik slaap heerlijk en dan is dé dag aangebroken. Als alles goed is ligt de T (testosteron) nu klaar bij de apotheek. In alle rust sta ik op en ga ik er naar toe. Het valt me op dat ik nu helemaal niet nerveus ben. En waarom ook? Ik haal de doos alleen maar op. Nog steeds weet ik niet of ik ga smeren of niet. Eigenlijk interesseert me dat ook nog niet. Ik wil het gewoon in huis hebben en dan zie ik wel wat er gebeurt.

De doos staat klaar. Genoeg voor een maand. “We geven u niet meteen 100 tubetjes mee” zegt de apothekersassistente “eerst maar eens kijken of u er tegen kan”. Lijkt me een goed plan en met 30 tubetjes Testim (“We geven u geen Androgel, maar een ander merk, wat hetzelfde is” en dat geloof ik dan maar) en een herhaalrecept loop ik de deur uit.

Testim

Thuis aangekomen maak ik de doos rustig open. Dertig grappige kleine tubes. Ik lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door. Iedere dag een tubetje smeren op bovenarmen, schouders en rug. Ik lees  wat ik moet weten over Testim voordat ik het ga gebruiken. Ik lees over de mogelijke bijwerkingen. 50 mg testosterongel per dag. Dát gaat het verschil maken. Toch ongelooflijk hoe dat werkt en wat hormonen kunnen doen!*

Terwijl ik hier mee bezig ben, voel ik een enorme rust en vrede in mezelf. Al lezende valt de beslissing als vanzelf. Dit is mijn weg. Geen twijfel meer. Geen bedenkingen. Geen angst. Gaan.

Langzaam ontbloot ik mijn bovenlijf, pak ik een tubetje en prik ik het open met de achterkant van het dopje. Het ruikt heel sterk, alcoholachtig, maar dat is ethanol lees ik later. Ik hoef niet meer te denken, het is goed, ik ben klaar voor de volgende stap. Langzaam smeer ik de dunne gel op mijn rechterschouder. Het wordt verrassend snel en gemakkelijk opgenomen door mijn huid. Ik had van te voren gedacht dat het een vervelende lange handeling zou zijn van lang inmasseren en plakkerig gedoe, maar het tegendeel is waar. Het is zo gepiept. Dit is een eitje!

Ik ben begonnen. Het is begonnen. De eerste dag van nog meer vrijheid. Tenminste daar vertrouw ik op, want in feite is het een incognito, ik weet niet precies hoe ik ga reageren op de dagelijkse dosis T, hoe deze ‘puberteit’ zal zijn, ik weet niet hoe ik ga veranderen, ik weet niet wat de effecten precies zullen zijn. Ik weet alleen dat het onomkeerbaar is en dat ik er vrede mee heb. Het uur T is daar!

 

*wat doet T (testosteron) precies? Hoe gaat die zgn. masculinisatie in zijn werk?
Te verwachten effecten: acné (na 1 tot 6 mnd, max. 1 tot 2 jr), baardgroei en lichaamsbeharing (na max. 3 tot 6 mnd, max effect na 3 tot 5 jr), hoofdhaar- en haarverlies (na 12 mnd, genetisch bepaald), toegenomen spiermassa en kracht (na max. 6 tot 12 mnd, max effect na 2 tot 5 jaar), vetredistributie (na max. 3 tot 6 mnd, max. effect na 2 tot 5 jaar), stoppen menstruatie (na max 2 tot 6 mnd), clitorisgroei (na max. 3 tot 6 mnd,  max effect na 1 tot 2 jr), vaginale atrofie (na max 3 tot 6 mnd, max. effect na 1 tot 2 jr), daling stemgeluid (na max 3 tot 4 mnd, max. effect na 1 tot 2 jr) 
Advertenties

21 gedachten over “Het uur T

 1. ejvanberkel

  Ik wist het!
  Wat goed dat je de tijd hebt genomen en wat goed dat je naar je gevoel hebt geluisterd.
  Zo kwam de beslissing ‘gewoon’ vanzelf.
  Eigenlijk is dat wel een typisch vrouwelijk trekje, dat naar je gevoel luisteren. Ik geloof tenminste dat vrouwen dat sneller of misschien makkelijker doen dan mannen.
  Koester dat trekje.
  Wat zal jij een prachtige man worden!

  1. Rick Berichtauteur

   Dankjewel. Ik denk dat het een ander soort gevoel is, maar maakt niet uit.
   Denk dat het, ik prachtig wordt. Het volste vertrouwen! Dank voor al je steun in deze weg.

 2. Matto

  Veel succes Rick! ik wist niet dat het onomkeerbaar is😉. Tegen de tijd dat ik T mag nemen zal ik ongetwijfeld ook twijfelen, dat is het aard van het beestje, ik ben nu eenmaal een wikker en weger en doe niets onbezonnen. Jij ook niet lijkt me uit je verhalen. Ik heb gehoord dat de meeste transmannen zich veel beter gaan voelen door de testosteron. Laten we hopen dat dit bij jou ook zo mag zijn, ik wens je alvast heel veel succes toe! Toi toi toi 💪

  1. Rick Berichtauteur

   Sommige effecten zijn inderdaad onomkeerbaar (lager stemgeluid, haargroei). Dus geen grapje. Spannend wat er nu gaat gebeuren en of ik me inderdaad beter ga voelen, want ook dat is niet altijd zeker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s